Bespoke London Kitchen, Blackheath

Bespoke London Kitchen

This stunning London home has been completely renovated by the homeowners to the very highest standards throughout. Adding an extension to the rear of the property provided an opportunity to embrace open plan living with a sitting area leading to an informal dining area and then onto the kitchen and finally into the garden beyond.

Bridging the tall cabinets on two sides of the room, which contain two pantry cupboards as well as the integrated column fridge and freezer, the island provides further essential storage for this busy family of four as well as island seating which is really convenient for the children to have their meals at as well as a handy spot for coffee and catching up on emails.

Integrating appliances into a kitchen design like this really helps to ensure that the space remains as calm and uncluttered as possible and therefore perfect for modern family living.

The focal point of the kitchen is without a doubt the large 6 oven black Aga. Traditionally associated with country homes, it’s really lovely to see an Aga in a London family home. The canopy was designed especially for this room: it catches the eye and conceals the extractor. Painted in the same bold black as the island, it helps to anchor the entire design. The clients chose the antiqued distressed effect mirror splashback, which has a softer feel than plain mirror, but still accentuates the light feel of the room.

The symmetry of this kitchen is designed to create a balanced look, while the detailing is simple to add to the contemporary feel. The bold colour palette of the kitchen and dining area perfectly suits the space and is softened with accents of natural smoked oak and antique brass. Drawers are flat-fronted with a quirk bead, while there is a subtle ogee moulding on the door panels. The cabinetry is made using traditional joinery techniques and hand painted on site, and it is that combination of honest craftsmanship with linear design and a modern colour palette that gives it a timeless feel.