Open Plan family Kitchen, Cobham

This stunning family kitchen in Cobham, Surrey is open plan family living at its very best. The project consists of a kitchen, dining area and sitting area which are combined in one space in a newly built extension. The original kitchen was in a small, dark and unworkable room that is a direct contrast to the result of this renovation – a light, airy and welcoming space with two roof lanterns and two sets of glazed doors which open up onto the garden for the warm summer months ahead.

The main cooking appliances in this kitchen are the two Gaggenau 400 series pyrolytic ovens which are integrated below the Gaggenau induction hob and set within a false chimney which houses the Westin extraction. The antique effect mirror splashback – a bespoke piece commissioned by H|M – bounces the natural light from the garden back across the room. Either side of the Gaggenau ovens are two sets of three drawer chests providing masses of storage. These are finished in the Westminster smoked oak which helps to bring such warmth and character to this kitchen. To the right of the false chimney is the French door integrated fridge freezer which is perfectly positioned for easy access during food preparation.

Just around to the right of the main cooking run is a Gaggenau 400 series combi-microwave and a Gaggenau warming drawer underneath housed within tall Nickleby cabinetry. Beneath the warming drawer is a pot cupboard that opens out with plenty of deep storage for baking trays and tins, and an additional internal drawer that is perfect for storing smaller appliances like the nutri-bullet. The cook’s pantry is located just to the right of the microwave and warming drawer, and provides masses of dry goods storage all in one place. The racks in the doors stop bottles and spices from disappearing to the back of shelves and the drawers below provide space for large packets. The countertop space is the perfect location for a kitchen aid to be stored out of the way along with freshly made cakes and other treats.

Moving to the other side of the false chimney, the breakfast cupboard is another brilliantly concealed storage solution. The bi-fold door opens to the left with plenty of countertop space for the toaster and coffee machine with shelving above for tea and coffee supplies, cups and glasses and this can be easily left open while in use throughout the day and then closed off at night.

Acting as the main preparation area and positioned absolutely perfectly below the roof lantern, the island is the real workhorse of this kitchen and ensures this space functions perfectly but also balances scale and proportion too. With plenty of space for at least four stools, this is the perfect spot for when the family of four have breakfast together on the weekends or for quick informal family meals during the week. Rather than sit in a row, the clients chose for the seating to go around the corner making the space much more sociable. Positioning the sink on the island to the far left ensures there is plenty of prep space in front of the main cooking area and the Quooker classic hot tap means there is boiling water on demand. The integrated pull out bin conveniently sits under the counter to the right of the sink along with two integrated Miele dishwashers so that plates can be easily cleared after dinner.

Across the island there is additional cupboard storage with a charging drawer above that has enough ports to charge 6 items at once, and ensures that this keeps visual clutter to a minimum. Last but not least is the beautiful dresser which sits to the left of the main kitchen in the dining area and is finished in H|M Lapel to match the perimeter cabinetry of the kitchen. This stand alone piece has been designed with space for a television, shelving above for cook books with glazed cupboards either side for crockery as well as plenty of cupboards underneath for additional storage for servingware.

H|M Babington limestone is used throughout this space and was chosen for it’s versatility and low maintenance, the perfect flooring for a busy family environment from a practical point of view and aesthetically, it works brilliantly with the painted cabinetry and natural wood accents throughout.