Orchard House, Essex

This spectacular family home set in the rolling countryside of North West Essex features a huge open plan space comprising kitchen, dining area and living space. With bi-fold doors that open directly onto the pool area and landscaped garden beyond, this dream home has been renovated to the highest standard throughout. Designed by Peter Humphrey, Design Director and Founder of Humphrey Munson, who was assisted by Kitchen Designer, Danielle Davidson, this project really represents the ultimate in open plan living. The aesthetic of this space is very much understated luxury throughout which is balanced with a relaxed, welcoming feel that creates the perfect environment for entertaining family and friends.

Kitchen

The kitchen has Spenlow cabinetry finished with polished nickel hardware with a mix of painted cabinetry finished in Farthing II by the H|M Paint Atelier and American walnut cabinetry. The false chimney houses the Miele gas hob with open chimney niche cupboards and pan drawers below. Using the antique effect mirror splashback ensures that light is bounced back across the kitchen and also means whoever is cooking can see what is going on behind them and carry on conversations easily with those sat at the island. The extraction above the gas hob is a bespoke H|M design manufactured by Westin. Either side of the chimney is a Miele single pyrolytic oven with the Miele ‘Sous Chef’ warming drawer located directly opposite the hob within the island.

With the main sink area looking out the garden, there are two countertop cupboards handily positioned at either end to be used as a breakfast cupboard and also a countertop appliance cupboard. The Shaws double butler sink has the classic Athenian tap with rinse, and Parthian hot water tap, both by Perrin & Rowe and both finished in chrome.

The integrated Sub-Zero refrigerator, freezer and wine storage have stainless steel doors with tubular handles and are positioned with the day pantry to the left and the drinks pantry to the right all finished in American walnut.

Dining Area

The large dining table to seat 10-12 has an American walnut base with a stone top finished with a bespoke bullnose finish. Using the same American walnut as the kitchen gives a sense of continuity to the dining area while the quartz stone top is a practical solution that ensures a relaxed approach to modern family living.

Living Area

We designed the Spenlow cabinetry to run the full length of the wall housing the TV area with shelving space for photographs, cookery books and decorative accessories. With a large L-shaped sofa, and coffee table, this area provides a comfortable soft seating area for the family to relax.