The Orangery Kitchen at Ashurst House, Essex

Classic Contemporary Orangery Kitchen Project

The key design goal of the homeowners was to install “an extremely well-made kitchen with quality appliances that would stand the test of time”. The kitchen design had to be timeless with all aspects using the best quality materials and appliances.

The new kitchen is an extension to the farmhouse and the dining area is set in a beautiful timber-framed orangery by Westbury Garden Rooms, featuring a bespoke refectory table that we constructed on site due to its size.

The project involved a major extension and remodelling project that resulted in a very large space that the homeowners were keen to utilise and include amongst other things, a walk in larder, a scullery, and a large island unit to act as the hub of the kitchen. The colour palette is simple and creates a calm, relaxed atmosphere.

The design of the orangery allows light to flood in along one length of the kitchen so we wanted to ensure that light source was utilised to maximum effect. Installing the distressed mirror splashback situated behind the range cooker allows the light to reflect back over the island unit, as do the hammered nickel pendant lamps.

The sheer scale of this project, together with the exceptionally high specification of the design, make this kitchen genuinely thrilling. Every element, from the polished nickel handles, to the integration of the Wolf steamer cooktop, has been precisely considered.

This meticulous attention to detail ensures the kitchen design is absolutely true to the homeowners’ original design brief and utilises all the innovative expertise our years of experience have provided.